A nyárfa előnyei – természetes és környezetbarát megoldás a kerítésépítésben is

Nyárfa kerítéselemek előnyei

Azon gondolkodsz, miért pont a nyárfa mellett dönts? Olvass tovább, legyél tisztában a nyárfa kerítéselemek előnyeivel, és hidd el, nem lesz több kérdésed.

A nyárfa gyönyörű. A nyárfa javítja a levegő és a víz minőségét, növeli a természetes élőhelyek biológiai sokszínűségét, egy gyorsan megújuló anyag, aminek a telepítése és kivágása nincs hatással az éghajlatváltozásra.

A nyárfa életciklusa csupán 10-12 év. Gyorsan nő, gyorsan újratelepíthető, így folyamatosan el lehet vele látni az építő-, és bútoripari vállalatok ellátási láncait.

A nyárfa olyan, mint a jó bor: idővel érik. Megfelelően szakszerű kezeléssel évtizedekig tartós és stabil marad, és az évek múlásával egyre keményebbé és stabilabbá válik.

A kerítések – tudjuk – ki vannak téve az elemek szélsőséges erejének, éppen ezért választottuk a nyárfát a fő kerítéselem alapanyagunkká.

 

Nyárfa kerítéselemek előnyei

 

A nyárfa jó a környezetnek

Mint minden gyorsan növekvő faj, a nyárfák is képesek tisztítani a levegőt, óránként 70 és 140 liter közötti szén-dioxidot távolítanak el a légkörből, és ezzel egyenértékű mennyiségű oxigént juttatnak vissza. A nyárfa pedig még azután is megköti a szén-dioxidot (szénelnyelő), hogy fáját késztermékké alakították át.

A nyárfák pozitív tulajdonságai ezzel nem érnek véget. Megtisztíthatják ugyan is a talajból felszívódó vizet a párolgás során. Ezenkívül széles körben használják erdős puffercsíkok létrehozására a mezőgazdasági területeken az öntöző utak közelében, mert megakadályozza a víz elfolyást, ezáltal pedig elősegíti a nitrát könnyebb felszívódását és a víz eutrofizációját (a foszfor és a nitrát jobb hasznosítását).

A nyárfák azért is környezet barátabbak, mert csökkentik a talajeróziót és az elhomokosodást, növelik a természetes élőhelyek biológiai sokféleségét és javítják a táj szépségét.

 

A nyárfa növeli a mezőgazdaság hatékonyságát

A nyárfaerdők telepítése új gazdasági és foglalkoztatási lehetőséget biztosít a gazdaságoknak. Éppen ezért rendkívül jó üzleti választást jelentenek.

A nyárfa:

gyorsan nő

kevesebb vizet igényel

alkalmazkodik a különböző talaj és éghajlati viszonyokhoz

ellenállóbb számos betegségekkel és a szárazsággal szemben

könnyen nő más fafajok között

kiváló minőségű fát ad a feldolgozóipar számára

alkalmas bioüzemanyag előállítása

a fatermelés legfejlettebb formáját képviselik

gyorsan nő és újra telepíthető

A nyárfák évente 25 és 35 cm között nőnek, szemben az átlagos erdők 9 centijével, és egy hektár nyárfa 10 éves ciklusokkal 9 mázsa fát ad.

 

A nyárfa előnyei – kiváló lemezelt faáru alap 

A hagyományos módszerrel termesztett nyárfák a legkülönfélébb formában felhasználhatók. Egy olyan alapanyag, aminek a nyesedékeit és melléktermékeit is hasznosítani tud a feldolgozóipar.

A kiváló fajták és a természetes alaptulajdonságokat javító megmunkálási technikák teszik a nyárfát a rétegelt lemezipar zászlósává. A nyárfát elsődlegesen a bútor-, és a papíripar hasznosítja, de előnyeinek köszönhetően a fa kerítéselemek egyik favoritjának számít napjainkban. Az idő múlásával növekvő teherbírása és ellenállása rendkívül hatékonnyá teszi, ha szerkezeti elemként használják. És még csoda szép is.

Csodáld meg nyárfából készülő ELIT vagy FARM kerítéselemeinket valamint RUSZTIKUS betekintésgátlóinkat, és képzeld el az otthonod ezekkel az esztétikus és strapabíró elemekkel.

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek